Hvornår skal jeg omlægge lån?

Karoline Lykke

Finansiel skribent

Hvis du har tænkt over, hvornår du skal omlægge dine lån, så er det formentligt med en hensigt om at spare penge på dine lån. Du bør dog overveje, hvorvidt det er det rette tidspunkt for en omlægning af lån, og hvad der giver bedst mening for din økonomi.

I denne artikel har vi samlet nogle eksempler på, hvornår det kan give mening for dig at omlægge dine realkreditlån. 

Når renten falder eller stiger

Det giver mening at lave en omlægning af lån, hvis du har et realkreditlån og kan spare penge på at oprette et nyt. Det kan du potentielt, når renten enten falder eller stiger. Dernæst har det stor betydning, hvorvidt du har et lån med enten fast- eller variabel rente. Har du et fastforrentet lån, mens renten er faldet, kan du spare penge ved at omlægge lånet til et nyt med en lavere rente. På den måde kan du dermed afdrage mindre hver måned.

Tommelfingerregler

Der er flere tommelfingerregler for, hvornår det giver mening for dig at omlægge et fastforrentet lån:

– Din bolig er steget i værdi

– Dit boliglån er på mere end 1 million kroner

– Dit boliglån har en løbetid på mere end 20 år

– Renteændringen er mindst 1 procentpoint lavere end den gamle

– Det nye lån har en kurs over 97

Er renten derimod steget, mens du har en fast rente, så kan det i flere tilfælde betale sig at omlægge lånet. Her kan du omlægge lånet til et fastforrentet lån med en højere rente. Når renten stiger, så falder kursen. Det betyder, at du potentielt kan indfri dit lån til mindre, end hvad du skylder. På den måde kan du skære noget af din restgæld. Det betyder dog også, at din månedlige ydelse i så fald vil stige.

Har du et lån med en variabel rente, så betyder det, at dit lån bliver rentetilpasset og dermed får en ny rente. Hvis renten bliver lav, så kan du overveje, om det giver mening at binde dig til renten i længere periode. På den måde kan du sikre dig mod potentielle rentestigninger.

Flere penge og mere tryghed

Hvis du har behov for at låne penge, så kan det være en god idé at se på, om du har friværdi i din bolig. På den måde kan du låne penge i din bolig. Det er dog oftest billigst, hvis det er et større beløb, du ønsker at låne.

En låneomlægning kan samtidig give dig mere tryghed, hvis du omlægger dit lån fra en variabel rente til en fast rente. Så ved du, hvad dit lån vil koste i de næste mange år. Du kan også vælge at ændre dit variable lån til fx et F5-lån, hvor din rente dermed bliver tilpasset automatisk hvert 5 år. På den måde har du en fast tidsramme for, hvornår din rente bliver ændret næste gang.

Går du glip af besparelser lige nu?

Prøv uvildig økonomisk rådgivning og lad os tjekke for dig. Vi går din privatøkonomi igennem med dig og viser dig dine unikke muligheder helt gratis og uforpligtende. Snyd ikke dig selv for et bedre økonomisk set-up:

Vil du holde dig opdateret på markedets udsving?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når du har mulighed for at opnå besparelser.

Navigation

Læs videre:

Hvad kan jeg købe bolig for
Hvad kan jeg købe bolig for?
Hvis du går med tanker om at købe en bolig, så er du formentligt nysgerrig ...
Se artiklen
Christian afholder uvildigt rådgivningsmøde med et kundepar
Hvorfor få uvildig rådgivning, når du kan gå i banken?
Mange danskere er vant til at henvende sig til deres bankrådgiver, når de har brug ...
Se artiklen
Scroll to Top