Fire råd til førstegangskøbere

Mia Thomsen

Finansiel skribent

Skal du købe din allerførste bolig? At købe sit første hjem er en spændende proces, men der er mange ting at forholde sig til og overveje undervejs, og det kan være en jungle at finde rundt i det hele. For hvad skal du være opmærksom på, og hvor skal du begynde?

1. Prioriter dine ønsker og krav

Er boligens størrelse, beliggenhed, antallet af værelser, afstanden til arbejde eller institutioner vigtigst for dig? Lav en liste i prioriteret rækkefølge med dine vigtigste krav til din kommende bolig. Det kan være, at det ikke lykkes at få alle dine ønsker opfyldt i en bolig, og så er I som førstegangskøbere nødt til at prioritere. Det vil også hjælpe dig med at indsnævre udvalget af boliger, og gøre det lettere at tage den rigtige beslutning. Især hvis valget står mellem flere boliger.

2. Find ud af, hvad du kan købe bolig for

Før du kaster dig ud på boligmarkedet, bør du lægge et budget. På den måde kan du få overblik over, hvordan din økonomi kommer til at se ud, når du bliver boligejer. Så kender du dine udgifter og dit rådighedsbeløb som boligejer. Inden I begynder at kigge efter jeres første bolig som førstegangskøbere, er I sikkert nysgerrige på, hvor meget I kan købe bolig for. Så ved I, hvilken prisklasse I har mulighed for at købe bolig inden for. Du kan bruge vores boligkøbsberegner til at få estimat for, hvor meget du kan købe bolig for. Hvis du vil have et mere konkret beløb, kan vores gratis økonomitjek give dig et mere konkret svar.

Fire råd til førstegangskøbere

3. Søg køberrådgivning

Det er en stor beslutning at købe en bolig, og som førstegangskøber kan købsprocessen være forvirrende. Derfor kan det være en god idé at alliere sig med en køberrådgiver. En køberrådgiver kan hjælpe dig med juridisk vejledning og sikre, at der er styr på alle aspekter af boligkøbet. Fordelen med en køberrådgiver er, at de arbejder på din side, og du kan blive mere ligeværdig med sælger i forhandlingen. Desuden kan en køberrådgiver hjælpe med at finde de faldgruber, som mange førstegangskøbere ikke selv er opmærksomme på. Der er dog ingen krav om, at du skal bruge en køberrådgiver.

4. Vælg det lån, der passer bedst til dig

Det er en fordel at spare op til boligkøbet i god tid, så du både har penge til udbetaling og øvrige udgifter i forbindelse med boligkøbet. Mange finansierer deres bolig med et realkreditlån. Når du skal vælge låntype, skal du overveje, hvor risikovillig du er. Med et fastforrentet realkreditlån kender du din månedlige ydelse, hvorimod den kan variere med et variabelt lån. Det er vigtigt, at du vælger det lån, der passer bedst til dig. Som førstegangskøbere kan det være uoverskueligt at finde den rigtige låneløsning. Mange undersøger kun mulighederne i deres egen bank, men det første tilbud er sjældent det bedste tilbud. For at sikre dig den bedste låntype, anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra flere banker. Du kan enten selv forhandle med bankerne, eller du kan få hjælp af en uvildig finansiel rådgiver. Hos Finobo indhenter vi tilbud og forhandler med forskellige banker på dine vegne, så du er sikker på at få det bedste lånetilbud.

Fire hurtige:

Når du skal finansiere din bolig, kan du låne op til 80% af boligens købspris som realkreditlån, 15% i banken og de sidste 5% skal du selv komme med. Når du skal optage dit lån, skal du overveje, hvor risikovillig du er, for at finde ud af, om en fast eller variabel rente passer bedst til din økonomi.

Det er ikke et krav, at du skal bruge en køberrådgiver, men det kan hjælpe dig som førstegangskøber med at undgå faldgruber. Fx kan du bruge en køberrådgiver til at få en juridisk gennemgang af din købsaftale.

Hvor meget du kan købe bolig for, afhænger af din indkomst, din gæld og din opsparing. For at få en fornemmelse af, hvor meget du kan købe bolig for, kan du prøve vores boligkøbsberegner. En mere konkret beregning kræver en dybere gennemgang af din økonomi.

I stedet for kun at undersøge mulighederne i din egen bank, bør du indhente lånetilbud fra flere banker for at finde den bedste låneløsning. Du kan bruge en uvildig finansiel rådgiver til at indhente lånetilbud og forhandle med bankerne for at sikre de bedste vilkår i banken.

Går du glip af besparelser lige nu?

Prøv uvildig økonomisk rådgivning og lad os tjekke for dig. Vi går din privatøkonomi igennem med dig og viser dig dine unikke muligheder helt gratis og uforpligtende. Snyd ikke dig selv for et bedre økonomisk set-up:

Vil du holde dig opdateret på markedets udsving?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når du har mulighed for at opnå besparelser.

Navigation

Læs videre her:

Mand stabler mønter fra sin opsparing
Opsparingsformer: Hvilke skal du vælge?
En opsparing giver dig tryghed og økonomisk sikkerhed, når uforudsete udgifter opstår, eller din situation ...
Se artiklen
Hvad kan jeg købe bolig for
Hvad kan jeg købe bolig for?
Hvis du går med tanker om at købe en bolig, så er du formentligt nysgerrig ...
Se artiklen
Scroll to Top