11 tips til en sundere privatøkonomi

Karoline Lykke

Finansiel skribent

Privatøkonomi er som ordet antyder, privat. Du har måske selv prøvet situationer i dit liv, hvor der har føltes meget langt til næste lønningsdag, eller det har været nødvendigt at trække på opsparingen for at kunne sende børnene på hyttetur.

Det er helt naturligt at opleve perioder, hvor økonomien føles stram, men frygt ej. Du kan nemlig selv gøre en masse små ting i hverdagen, som kan vende røde tal til grønne. At optimere din privatøkonomi og spare penge behøver ikke nødvendigvis betyde store daglige ændringer. Vi har her samlet 11 tips til privatøkonomi, så du kan få mest muligt ud af dine penge og få en sund privatøkonomi. Bliv klogere på hvordan du let og enkelt kan skabe sunde og bæredygtige privatøkonomiske vaner:

1. Skab overblik

Et af vores første tips til privatøkonomi er, at du bør sætte sig ned og danne dig et overblik. Her kan du se på, hvilke indtægter og udgifter du har haft de seneste 3 måneder. Ved at skrive ned, hvor meget der er tikket ind på din konto, og hvor meget der er tikket ud, kan du give dig selv et godt udgangspunkt. På den måde kan du få øje på, hvor der kunne være penge at hente.

2. Oplist udgifter

Når du har fået et overordnet overblik over dine månedlige indtægter og udgifter, kan du med fordel gruppere dine udgifter efter, om de er faste eller variable.

Faste Variable
Husleje Husholdningsindkøb
Internet To-go drikke
Telefon Cafébesøg
Streamingtjenester Frisør
Eksempler på faste og variable udgifter

Ved at gruppere udgifterne, kan du lettere danne et overblik. Her kan du se, om der er nogle af dine faste og/eller variable udgifter, som kan minimeres eller potentielt slettes.

Du kan fx spørge dig selv: “Har jeg nogle faste udgifter, som jeg betaler til, men som jeg ikke bruger aktivt eller måske kan undvære, eksempelvis streamingtjenesterEller har jeg nogle faste udgifter, som andre udbydere kan gøre billigere eksempelvis telefonabonnementer, banklån eller forsikringer?” 

Du kan også spørge dig selv: “Har jeg nogle variable udgifter, som jeg enten kan skære ned på antallet af eller helt undvære?” Du skal selvfølgelig have plads til hygge i økonomien. Men ofte kan variable udgifter til fx to-go-kaffe og restaurantbesøg, hurtigt løbe op. Vidste du fx, at en daglig to-go kaffe kan ende med at løbe op i over 1.100 kroner om måneden?

3. Lav et budget

Når du har fået skabt et overblik over din nuværende økonomi, kan det være en god idé at lægge et fremtidigt budget. I budgettet noterer du, hvor meget du har udbetalt hver måned. Når du har fratrukket de faste udgifter, ved du, hvor meget du har tilbage til dine variable udgifter. Du ved hermed, hvor meget du kan bruge på mad, fornøjelser og andre uforudsete udgifter og stadig opretholde en sund og bæredygtig økonomi. Brug dit budget aktivt til at holde styr på økonomien. Husk samtidig at tilpasse det, hvis der sker ændringer i din økonomi.

Skab overblik ved at downloade vores budgetskabelon til hverdagen.

4. Spar op

Livet sker, og uforudsete udgifter vil dukke op i ny og næ. Et af vores tips til privatøkonomi er derfor at indtænke en “buffer” i dit budget. Du kan med fordel indtænke en opsparing i dit budget, så du hver måned får lagt et beløb til side til uforudsete udgifter. Hvis uheldet rammer, bidrager opsparingen til, at uforudsete udgifter ikke rammer din økonomi så hårdt. En opsparing er samtidig rar at have, hvis du på et tidspunkt ønsker foretage en lidt større forbrugsinvestering.

Indkøbspose

5. Planlæg måltider og indkøb

Små planlægningstiltag i din hverdag, kan have stor betydning for din privatøkonomi. Du kan fx spare mange penge ved at planlægge dine måltider og dine husholdningsindkøb. Planlægning kan bl.a. minimere risikoen for, at du køber for meget, og at maden ender i skraldespanden. Vidste du, at en gennemsnitlig dansk familie smider spiselig mad ud for 7.200 kroner om året? Hvis du planlægger dine indkøb vil du både kunne reducere madspild og spare en masse penge.

6. Køb tilbud

Tilbud er geniale. Både hvad angår daglige husholdningsindkøb (mad, rengøringsmidler, osv), men også når det handler om diverse forbrugsindkøb (tøj, elektronik, osv.). Et af vores tips til en sundere privatøkonomi kan være at gøre det til en ugentlig vane at tjekke tilbud og planlægge både måltider og indkøb herudfra. En sådan vane vil nemt kunne spare dig penge i dagligdagen. Vanen vil derudover også kunne bidrage til, at du ikke kører fast i de samme retter. Hvilket vi nok er mange, som kan være tilbøjelige til i en travl hverdag. Og husk, at udover de traditionelle fysiske tilbudsaviser, findes der efterhånden mange apps, som gør det nemt at jagte tilbud. Disse apps gør det nemt og enkelt både at tjekke tilbudsaviser, hvad end du er hjemme eller på farten. Nogle af dem giver den mulighed, at du kan søge på specifikke varer og se, om varen er på tilbud.

Læs mere: Hvornår skal man omlægge sine lån?

7. Minimer impulskøb

Impulskøb af både større og mindre karakter kan løbe op i mange kroner om måneden, uden du tænker over det. Et af vores tips til privatøkonomi er derfor at besøge supermarkedet færre gange ugentligt. Det vil automatisk mindske, at du udsættes for diverse fristelser, når du bevæger dig gennem supermarkedets lange gange. Husk derfor din indkøbsseddel. Den sikrer, at du får de planlagte varer med hjem og er en kæmpe hjælp til at holde fokus. 

Genbrugstøj

8. Køb genbrug

Genbrug er et nemt, simpelt og genialt sparetip. Overvej om du kan give nyt liv til noget, du allerede har i dit hjem og dermed undgå at skulle ud og købe nyt. Genbrugsbutikker kan også være en skattekiste med en masse godter. Det er klart værd at overveje, før du går ud og betaler fuld pris for en vare, som genbrugen måske allerede gemmer på.

9. Opfrisk rester

Der kan også være meget at hente ved at være opmærksom på at genbruge dine madrester. En rest kødsauce, rynkede grøntsager eller lignende kan hurtigt få nyt liv i nye lækre retter, hvis det bliver piftet lidt op. Så i stedet for at smide ud, kan du eksperimentere med, hvordan du kan give resterne nyt liv.

10. Sluk for lys og el-apparater

Gør det til en vane at slukke for lyset, når du forlader et rum, og sluk også for diverse el-apparater, når du ikke aktivt bruger dem. På den måde vil du hurtigt og nemt kunne spare penge på unødvendigt elforbrug. Det er et lille, enkelt tiltag, som vil bidrage til det større hele, specielt nu hvor energipriserne er steget markant.

11. Få lavet løbende økonomitjek

Ligesom du måske får lavet forsikringstjek hvert år eller indhenter flyttetilbud og renoveringstilbud, så er det godt givet ud at få jævnlige økonomitjek. Med uvildig finansiel rådgivning kan du få et konkret overblik, som din økonomi ændrer sig, mens du er sikker på aldrig at betale for meget for dine løsninger. Der er fx store gevinster at hente, hvis du udnytter omlægningsmuligheder, når renten stiger eller falder.

Vores vigtigste opgave at finde dine besparelser og sikre dig et bedre privatøkonomisk set-up end det, du har i dag.

Går du glip af besparelser lige nu?

Prøv uvildig økonomisk rådgivning og lad os tjekke for dig. Vi går din privatøkonomi igennem med dig og viser dig dine unikke muligheder helt gratis og uforpligtende. Snyd ikke dig selv for et bedre økonomisk set-up:

Vil du holde dig opdateret på markedets udsving?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når du har mulighed for at opnå besparelser.

Navigation

Læs videre her:

Mand stabler mønter fra sin opsparing
Opsparingsformer: Hvilke skal du vælge?
En opsparing giver dig tryghed og økonomisk sikkerhed, når uforudsete udgifter opstår, eller din situation ...
Se artiklen
Fire råd til førstegangskøbere
Fire råd til førstegangskøbere
Skal du købe din allerførste bolig? At købe sit første hjem er en spændende proces, ...
Se artiklen
Scroll to Top

Går du glip af besparelser lige nu?

Få en gratis 5-minutters telefonisk sparring. Lad os kort vende dine muligheder pr. telefon og vurdere, om du kan stilles bedre end i dag.