Hvordan får man mere økonomisk frihed?

Mia Thomsen

Finansiel skribent

Økonomisk frihed gør dig mere fri for bekymringer om privatøkonomi. Med kontrol over din økonomi kan du blive mere økonomisk fri, så du kan få overskud til at realisere det, du drømmer om. Flere og flere ønsker at opnå økonomisk frihed, men hvornår er du økonomisk fri, og hvordan kan du komme tættere på økonomisk frihed?

Hvad er økonomisk frihed?

Det handler for mange om at have kontrol over økonomien, så du har penge nok til at dække dine vigtigste behov, samtidig med at du kan realisere dine drømme. Det er forbundet med færre bekymringer om privatøkonomi, så du netop kan fokusere på andre ting, der giver dig værdi. Det er forskelligt fra person til person, hvornår en følelse af økonomisk frihed er opnået. Det, som giver dig en følelse af økonomisk frihed, er ikke nødvendigvis det samme for andre. Derfor findes der ikke blot én definition på at være økonomisk fri. Det kan for eksempel betyde, at du har mulighed for at rejse mere, er gældfri eller kan gå uden arbejde i en periode. Det kan også være, at det er noget helt andet for dig. Økonomisk frihed handler overordnet om, at du kan bruge din privatøkonomi til at indfri, hvordan du gerne vil leve dit liv.

Mand spejder ud i horisonten, imens han drømmer om økonomisk frihed.

Hvordan kan du opnå mere økonomisk frihed?

Mange har en forestilling om, at det er uoverskueligt at blive økonomisk fri. Der er dog nogle ting, du generelt kan gøre:

✓ Lav et budget

Sørg for at skabe et overblik over din privatøkonomi ved at lægge et realistisk budget. På den måde får du et overblik over dine indtægter og udgifter, så du kender dit rådighedsbeløb hver måned.

✓ Spar penge op løbende

Du kan ikke undgå, at der dukker uforudsete udgifter op af og til. Det kan påvirke din økonomi, hvis du ikke har lavet en opsparing til uforudsete udgifter. Derfor er det en god idé at sætte penge ind på en opsparing hver måned.

✓ Omlæg dine lån, når det giver mening

Der kan potentielt være besparelser ved at lave låneomlægning. Omlægning af lån betyder, at du indfrier dit nuværende lån, og skifter det ud med et nyt. Det kan du fx gøre, hvis renten enten stiger eller falder, eller hvis dine behov ændrer sig.

✓ Få lavet økonomitjek løbende

Der er flere begivenheder gennem livet, som vil påvirke din økonomi, hvilket kan betyde at dine prioriteringer ændrer sig. I disse situationer er det en god idé at få lavet et økonomitjek for at tilpasse din økonomi til dine behov. En uvildig finansiel rådgiver kan hjælpe dig med at lave et økonomitjek for at optimere din økonomiske situation, så du kan blive mere økonomisk fri.

Hvad er forskellen på økonomisk frihed og økonomisk uafhængighed?

At være økonomisk fri betyder ikke nødvendigvis det samme som at være økonomisk uafhængig. Økonomisk uafhængighed er, når du har optjent en formue eller har passive indtægter, der gør, at du ikke behøver et arbejde for at kunne betale dine udgifter. Dine indtægter skal kunne dække alle dine udgifter som for eksempel udgifter til bolig, forsikringer, rejser og fornøjelser.

Økonomisk frihed er knap så omfattende, fordi dine udgifter stadig betales af den løn, som du tjener på et arbejde. Økonomisk frihed kan i lige så høj grad skabes med et arbejdsliv, hvor du tjener en løn, som skaber et godt liv for dig. Det betyder, at du har en sund og stabil økonomi, der gør dig i stand til at gøre, hvad du har lyst til uden at være økonomisk bundet. Samtidig giver økonomisk frihed en følelse af tryghed.

Fire hurtige om økonomisk frihed

Det findes der ikke én definition på, fordi det er individuelt, hvornår du opnår en følelse af at være økonomisk fri. Den typiske definition på økonomisk frihed er, at du har en sund og stabil økonomi, der giver dig mulighed for at realisere dine drømme, uden at skulle være økonomisk forhindret.

Økonomisk uafhængighed betyder, at du ikke længere behøver at have et arbejde for at kunne betale dine udgifter. Økonomisk frihed er, når du har kontrol over din økonomi, hvilket medvirker til, at du er økonomisk fri til at gøre det, der er vigtigt for dig.

Det er vigtigt at danne sig et overblik over sin privatøkonomi. Lav et budget for at få styr på dine månedlige udgifter, og sørg for at have en opsparing, så din økonomi ikke bliver påvirket af uforudsete udgifter. Undersøg mulighederne for at omlægge dine lån. En uvildig finansiel rådgiver kan hjælpe dig med at lave et økonomitjek, så du kan optimere din økonomiske situation.

Det giver dig tryghed og sikkerhed. Et økonomisk overblik og en økonomi, der er tilpasset din situation, vil gøre dig mere fri for økonomiske bekymringer. Det medfører overskud til at fokusere på andre ting, der er vigtige for dig.

Går du glip af besparelser lige nu?

Prøv uvildig økonomisk rådgivning og lad os tjekke for dig. Vi går din privatøkonomi igennem med dig og viser dig dine unikke muligheder helt gratis og uforpligtende. Snyd ikke dig selv for et bedre økonomisk set-up:

Vil du holde dig opdateret på markedets udsving?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når du har mulighed for at opnå besparelser.

Navigation

Læs videre her:

Mand stabler mønter fra sin opsparing
Opsparingsformer: Hvilke skal du vælge?
En opsparing giver dig tryghed og økonomisk sikkerhed, når uforudsete udgifter opstår, eller din situation ...
Se artiklen
Fire råd til førstegangskøbere
Fire råd til førstegangskøbere
Skal du købe din allerførste bolig? At købe sit første hjem er en spændende proces, ...
Se artiklen
Scroll to Top

Går du glip af besparelser lige nu?

Få en gratis 5-minutters telefonisk sparring. Lad os kort vende dine muligheder pr. telefon og vurdere, om du kan stilles bedre end i dag.