Hvordan foregår uvildig økonomisk rådgivning?

Karoline Lykke

Finansiel skribent

Ofte vil uvildig økonomisk rådgivning foregå enten på timebasis efter behov eller sammensat som et forløb. Hvorvidt det er timebasis eller forløb, der giver mening for dig, vil afhænge af det, du ønsker rådgivning til.

Uvildig økonomisk rådgivning på timebasis

Nogle uvildige økonomiske rådgivere tilbyder rådgivning på timebasis til en bestemt timepris. Her vil formålet med mødet være bestemt på forhånd sammen med dig. Det vil ofte give mening for dig at benytte, hvis du har enkelte problemstillinger, som du blot ønsker en eksperts hjælp til. Det kan fx være at få opsat din skat korrekt på dine forskuds- og årsopgørelser eller hjælp til forhandling med din bank.

Uvildig økonomisk rådgivning som et samlet forløb

Ved større privatøkonomiske beslutninger som fx låneomlægning, så giver det ofte mening at få et rådgivningsforløb. Et rådgivningsforløb strækker sig over en periode, hvor du fra start har aftalt en proces og et formål med rådgiveren. På den måde er rådgiveren med dig fra start til slut i processen, hvilket giver en stor tryghed.

Når uvildig økonomisk rådgivning ydes som et samlet forløb, så er det altid tilpasset din situation og dine behov. Det kan fx være, at du ønsker rådgivning ved boligkøb til at opnå den bedst mulige boligfinansiering, eller du ønsker en ny låneopsætning, der passer bedre til dine aktuelle behov. Det vil ofte kræve et forløb, da rådgiveren dermed fx håndterer indhentning af lånetilbud og forhandling med bankerne for dig. Ved Finobo har vi et ’’ingen besparelse, ingen betaling’’-princip. Det betyder bl.a., at vores rådgivning er gratis helt ind til, at du har opnået en konkret løsning, du ønsker at takke ja til.

Ved Finobo vil et typisk rådgivningsforløb angående en låneomlægning forløbe således:

Møde afholdes imellem kunde og uvildig økonomisk rådgiver i Finobos Vejle kontor

1. Indledende rådgivningsmøde (gratis og uforpligtende)

Det første trin er at afholde det indledende rådgivningsmøde, der er helt gratis og uforpligtende. Det kan du booke her på vores hjemmeside, og du vælger selv, om det skal foregå online, fysisk på et af vores kontorer eller hjemme hos dig.

Mødet tager ca. 1,5 time, og det vil foregå således:

• I snakker om dine aktuelle ønsker og behov
• I indhenter dine dokumenter som fx årsopgørelse, lønsedler og lånedokumenter
• Rådgiveren udfylder et budgetark, der giver dig overblik over din privatøkonomi
• Rådgiveren fremlægger konkrete løsnings- og forbedringsforslag for dig
• Rådgiveren giver dig en konkret pris på, hvad et rådgivningsforløb vil koste
• Du vælger, om du ønsker at fortsætte i et rådgivningsforløb
• I lægger en plan for det videre rådgivningsforløb

Det er helt op til dig, om du ønsker at fortsætte i et rådgivningsforløb med rådgiveren. Hvis du ønsker det, så vil rådgiveren bede dig om at underskrive en rådgivningsaftale og fuldmagt på mødet. Dette gøres udelukkende, så rådgiveren kan indhente lånetilbud på dine vegne. Du kan derfor fortsat stoppe rådgivningsforløbet, hvis du ender med at fortryde, uden at du skal betale rådgiveren noget.

2. Rådgiveren indhenter lånetilbud og forhandler med bankerne

Efter det første møde vil rådgiveren opsætte din case, så den bliver så attraktiv for bankerne som muligt. Rådgiveren ved nemlig hvilke parametre, bankerne vurderer en kunde som dig ud fra og kan på den måde forhandle en bedre aftale på plads for dig. Derefter kontakter rådgiveren minimum 3 banker for at indhente lånetilbud til dig.

Anders indhenter tilbud fra bankerne

3. Rådgiveren arrangerer kreditvurderinger af din bolig

Hvis bankerne vender retur til rådgiveren og ønsker at give dig et lånetilbud, så vil rådgiveren i de fleste tilfælde arrangere kreditvurderinger af din bolig. Hvis din bolig er steget i værdi, så kan det give dig en højere friværdi sikre dig flere, bedre lånemuligheder.

Kreditvurderingerne vil foregå således:
• Rådgiveren arrangerer vurderingstidspunkter med bankerne
• Vurderingsfolkene fra de enkelte banker kommer hjem til dig
• De gennemgår din bolig og tager højde for evt. renoveringer
• De sender deres endelige kreditvurdering tilbage til deres tilhørende bank

Når bankerne har modtaget kreditvurderingerne, så sender de deres endelige lånetilbud til rådgiveren.

4. Præsentation af lånetilbud

På dit andet møde med rådgiveren, vil rådgiveren fremlægge de lånetilbud, der er blevet indhentet.

Mødet tager ca. 1 time og foregår således:
• Rådgiveren præsenterer de indhentede lånetilbud for dig
• Rådgiveren gennemgår deres fordele og ulemper
• Du vælger, om du ønsker at takke ja til et af lånetilbuddene

Det er helt op til dig, om du ønsker at takke ja til et af de indhentede lånetilbud. Hvis du takker nej, så skal du ikke betale rådgiveren noget for det foregående arbejde, men så kan du heller ikke selv gøre brug af lånetilbuddene. Hvis du vælger at takke ja til et af tilbuddene, så vil rådgiveren modtage den aftalte betaling for arbejdet.

5. Onboarding med din valgte bank

Når du har takket ja til et lånetilbud, så planlægges der et onboarding-møde med din valgte bank. Her møder du din nye bankrådgiver, dit nye lån gennemgås og der bestilles nye betalingskort til dig. Her vil din uvildige rådgiver deltage for at sikre, at låneaftalen lever op til det fremsendte, og at du er tryg og helt indforstået med informationen på mødet.

Rådgiveren er derfor til stede for at sikre, at overgangen bliver så nem for dig som mulig.

Fire hurtige om uvildig økonomisk rådgivning

Et forløb kan tage få uger eller flere måneder, afhængig af din situation og dine behov. Det vil afhænge af, om du har brug for rådgivning til enkelte problemstillinger eller har behov for et forløb. Længden på de enkelte møder kan også variere afhængig af, hvor meget der skal gennemgås på mødet.

I de fleste tilfælde vil økonomisk rådgivning tjene sig selv hjem gennem besparelser, du opnår, som følge af rådgivningen. Det vil også ofte være pengene værd ift. opnået tryghed, overblik og indsigt.

Når du vælger økonomisk rådgiver skal du altid sikre dig, at rådgiveren er godkendt af Finanstilsynet. Det kan du tjekke ved at slå virksomhedens cvr-nr. op på Finanstilsynets hjemmeside. Derudover bør du altid undersøge virksomheden på fx Trustpilot for at blive klogere på tidligere kunders oplevelser.

Økonomisk rådgivning tilbydes både som online møder og fysiske møder. Når du skal have et økonomisk rådgivning ved Finobo, så er det helt op til dig, om dit møde skal afholdes online via Teams, fysisk på vores kontor eller fysisk hjemme hos dig.

Går du glip af besparelser lige nu?

Prøv uvildig økonomisk rådgivning og lad os tjekke for dig. Vi går din privatøkonomi igennem med dig og viser dig dine unikke muligheder helt gratis og uforpligtende. Snyd ikke dig selv for et bedre økonomisk set-up:

Vil du holde dig opdateret på markedets udsving?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når du har mulighed for at opnå besparelser.

Navigation

Læs videre her:

Mand stabler mønter fra sin opsparing
Opsparingsformer: Hvilke skal du vælge?
En opsparing giver dig tryghed og økonomisk sikkerhed, når uforudsete udgifter opstår, eller din situation ...
Se artiklen
Fire råd til førstegangskøbere
Fire råd til førstegangskøbere
Skal du købe din allerførste bolig? At købe sit første hjem er en spændende proces, ...
Se artiklen
Scroll to Top

Går du glip af besparelser lige nu?

Få en gratis 5-minutters telefonisk sparring. Lad os kort vende dine muligheder pr. telefon og vurdere, om du kan stilles bedre end i dag.