Der findes rigtig mange banker i Danmark, og umiddelbart skulle man tro, at de kan tilbyde dig det samme. Derfor holder mange danskere sig også tilbage med at skifte bank, da et bankskifte ofte kan opfattes som besværligt, mens det konkrete udbytte kan være svært at vurdere. Men det er ikke tilfældet. Faktisk kan det ofte være en besparende beslutning af skifte bank.
Hvornår kan det betale sig at skifte bank?
Du må skifte bank så ofte, som du ønsker det. Der er dog nogle konkrete tidspunkter, hvor det kan blive særligt relevant for dig at skifte bank. Det kan f.eks. være:
✓ Når renten ændrer sig, er det en god anledning til at kigge dine lån igennem for at finde ud af, om en låneomlægning kan give dig besparelser. I den forbindelse er det oplagt at forhandle lånetilbud i andre banker.
✓ Når du skal købe en bolig, og får brug for at finansiere en del af lånet i banken.
✓ Når du er utilfreds med udbuddet af produkter i din bank.
✓ Når du er utilfreds med rådgivningen i din bank
Kan du skifte bank og spare penge?
Du betaler i dag en lang række gebyrer og eventuelle renter for at være kunde i din bank og have adgang til de bankprodukter, som du benytter. Men mange danskere ved ikke, hvor meget de faktisk betaler i renter og gebyrer i deres nuværende bank. Prisen på renter, gebyrer og services varierer fra bank til bank, og måske er du ikke klar over, hvor mange penge du faktisk kan spare ved at skifte til en anden bank end den, du har i dag.
Men hvis du går på tilbudsjagt hos andre banker, så kan du potentielt finde en anden bank, der vil tilbyde dig bedre rentesatser og lavere gebyrer. Det er ikke usædvanligt, at et bankskifte kan spare dig for flere tusinde kroner om året. Og hvis din tilbudsjagt ikke giver dig en besparelse, så har du blot fået bekræftet, at du har de bedste vilkår i din nuværende bank.
Er det nemt og gratis at skifte bank?
Det er som udgangspunkt gratis at skifte bank, men der kan være omkostninger forbundet med skiftet. Det koster ikke noget at få flyttet dine indlånskonti, hvis du har haft dem i mere end 12 måneder.
Hvis du har bank-, forbrugs- eller realkreditlån, så kan din gamle bank kan tage betaling for at afvikle dine lån eller flytte din pensionsopsparing, mens din nye bank kan tage betaling for at oprette disse. Flyttegebyrerne er dog noget, du med fordel kan forhandle priserne på i din nye bank. Det er din nye bank, der klarer det praktiske flyttearbejde for dig.
Kan du skifte bank, selvom du har gæld?
Du kan sagtens skifte bank, selvom du har gæld. Banken tjener nemlig penge på at låne penge til dig. Hvis du har en sund privatøkonomi med gæld i fx din bolig, så kan det endda være en værdifuld beslutning at skifte bank.
Banker tilbyder ofte bedre vilkår for at vinde nye kunder over som kunder i netop deres bank, hvilket du kan udnytte til at opnå bedre vilkår og besparelser. Det kan dog blive svært at skifte bank, hvis du er registreret i RKI. I forbindelse med et bankskifte, skal den nye bank kreditvurdere dig. De vurderer, om du er en god kunde, ud fra en række faktorer:
1. Din indkomst og udgifter – Hvor mange penge har du tilovers, når udgifterne er betalt?
2. Din betalingsevne – Kan du betale af på dine lån?
3. Hvor meget gæld har du?
4. Har du en opsparing?
5. Har du forsikringer, investeringer eller pension gennem banken?
Hvordan vælger du den rette bank?
Start med at afklare, hvilke ønsker og behov, du har til din bank. Er det vigtigt for dig, at banken ligger i nærheden af dig? Hvilke lån kan banken tilbyde dig? Har du investeringer, forsikringer eller pension gennem banken? Det handler om at finde en bank, der kan opfylde flest af dine behov. Når du indhenter tilbud fra flere banker, så er det en god idé at starte med at sammenligne bankernes priser. Det giver dig et bedre grundlag for at forhandle priser og vilkår, så du opnår de bedst mulige forhold for din privatøkonomi.
Fire hurtige om bankskifte
Hvornår skal jeg skifte bank?
Det kan blive relevant at forhandle og skifte til en anden bank, hvis du skal låne penge til at finansiere en bolig. Når renten ændrer sig til din fordel, er det også oplagt at forhandle lånetilbud med andre banker. Hvis du ikke er tilfreds med rådgivningen eller de produkter, som din bank kan tilbyde dig, så kan et bankskifte være løsningen.
Kan jeg spare penge ved at skifte bank?
Et bankskifte kan potentielt spare dig for flere tusinde kroner om året. Prisen på renter, gebyrer og services er forskellig fra bank til bank, derfor kan du potentielt finde en anden bank, som vil tilbyde dig bedre rentesatser og lavere gebyrer. Det kan altså være en besparende beslutning at undersøge bankmarkedet for at finde den rette bank.
Kan jeg skifte bank, når jeg har gæld?
Du kan godt skifte til en anden bank, selvom du har gæld. Bankerne tjener nemlig penge på at låne dig penge, og de er ofte villige til at tilbyde dig bedre vilkår for at få dig som bankkunde. Hvis du er registreret i RKI, så kan det dog blive svært at skifte bank.
Hvad koster det at skifte bank?
Det koster som udgangspunkt ikke noget at skifte bank. Det er gratis at flytte din indlånskonto, hvis du har haft den i min. 12 måneder. Banken kan tage betaling for at afvikle dine lån eller flytte din pensionsopsparing. Du kan med fordel forhandle priserne på eventuelle flyttegebyrer.